Direktlänk till inlägg 5 mars 2010

en bulle på jäsning

Av Sofia - 5 mars 2010 00:00

  

Jag hade en bulle på jäsning. En semla. På fettisdag 1987 skulle den komma, den där semlan. Det gjorde hon inte. Redan då var hon ute i sista minuten. Det är möjligen en gen från min sida. Kvällen efter semmeldagen kom vi ihåg att vi glömt att köpa champagne. Vilken tur att hon inte var född än! Pappan skulle göra det dagen efter, jag fick inte flytta mig ur sängen på grund av havandeskapsförgiftning. Naturligtvis var det den natten hon bestämde sig för att göra entré. Utan champagne.


Den första bilden av Sofia. I förlossningsdubbelsängen på Uppsala akademiska sjukhus, med en orange sacco-säck i morgonsolen 08.05 torsdag 5 mars 1987.


Min bild av hur förlossningen skulle bli var glasklar. Byggd på berättelser, fakta och myter. Det var bara faktadelen som höll. Myterna krossade jag en efter en.


* Myten om att alla mammor känner på sig när förlossningen har börjat.

Jag vet inte om det bara var jag i hela världen som trodde att jag plötsligt drabbats av magsjuka den natten. Det var då ett jäkla magknip. Stackars mig att bli magsjuk nu, jag som skulle föda barn snart och allt. Jag hade inte en tanke på att förlossningen satt igång.


* Myten om den leende taxichauffören

I mina drömmar hade jag visualiserat den klassiska scenen av att få uttala de magiska orden ”Till förlossningen” inför en upphetsad taxichaufför som leende skulle öppna dörren och hjälpa mig in i den varma taxin för att fortsatt leende köra mig varsamt till förlossningen, klappa mig på kinden och önska mig lycka till. I verkligheten körde han vilse när han skulle till vårt hus, tittade sen på mig som om jag var något katten släpat in innan han öppnade bakdörren till en iskall taxibuss och beordrade in mig. Sen körde han som en galning över alla Uppsalas miljoner järnvägsspår och i det närmaste slängde ut mig utanför förlossningen. Det sista han gjorde var att konstatera att jag varken spytt, blött, kissat ner mig eller läckt tre liter fostervatten i hans taxi.


* Myten om den delaktige pappan

Jag trodde pappan skulle sitta vid min huvudända, följa med i andningen, kalla mig tapper och badda min panna med våta handdukar. I verkligheten klappade jag till honom när han lade sin arm på min och sen fick han hålla sig ur vägen resten av evenemanget. Stör ej. Jag föder barn.


* Myten om den viljelösa gravida kvinnan

”När du kommer dit kommer du att ha så ont att du inte bryr dig om hur du egentligen hade tänkt dig det hela. Du är bara glad att de tar hand om dig och gör det som är bäst för dig”. Det var så folk hade sagt till mig innan. Viljelös? My ass. Hörseln är det sista som lämnar en halvt medvetslös mamma och allt de tänkte göra som jag inte hade tänkt, det satte jag stopp för. Jag fick som jag ville. Trots att pappan såg uppgiven ut och inte ville vara till besvär.


* Myten om den packade väskan

Alla sa att man skulle ha sin väska packad för att vara beredd. Den skulle innehålla exempelvis en stickning så att man hade något att göra mellan värkarna. Det närmaste jag kom stickning var när personalen försökte sätta droppnål på mig i det obefintliga värkmellanrummet. Fem korsordstidningar och en flaska Gatorade var lika oanvända. Jag hade kunnat åka dit med en tandborste i en plastkasse, lika lätt packad som Sven Melander i Sällskapsresan.


* Myten om skallhalvorna

Det är så finurligt med bebisar. De kan pressa skallhalvorna lite omlott när de ska ut genom den trånga födelsekanalen. Det är därför de ser lite klämda, röda och mosiga ut sägs det. Låt dig inte luras av det där. Bebisar kan nämligen också göra som Sofia. Spräcka allt som gick att spräcka i sin mamma för att själv komma ut oskadd som en liten rosenknopp. Men söt var hon.


* Myten om att inga nyblivna mammor vill lämna sin nyfödda bebis.

När pappan åkte hem den första kvällen lämnade han Sofia i barnsalen. Jag såg min chans att äntligen få sova och slippa traska dit med barnkorgen sen. Det tog tio minuter innan personalen kom in med mitt barn igen och sa att hon ville träffa sin mamma. Först efteråt förstod jag att de trodde jag var i farozonen för förlossningspsykos. En onormal avskärmad mamma som låter pappan ta barnet.  Och jag som bara var trött efter två timmars sömn på knappt två dygn. Även nyblivna mammor kan alltså njuta av barnfri tid!


* Myten om den lyckliga mamman.

Den enda myten som höll. Jag var verkligen lycklig. Och ÄR fortfarande. När jag tänker tillbaka så finns det bara lyckliga stunder.


* Om man bortser från när jag vaknade en tidig morgon av att micron surrade i köket och insåg att Sofia, 3 år just höll på att koka välling till sin lillebror. Väldigt mycket pulver till väldigt lite vatten. Och väldigt mycket explosion i micron.

* Om man bortser från när Sofia 4 år kommer med en sax i ena handen och en grå decimeterstor läderbit i den andra. En läderbit som jag plötsligt inser är identisk med lädret i vår alldeles sprillans nya dyra inköpta grå skinnsoffa.

* Eller om man bortser från alla miljoners huvudfotingar som Sofia 5 år ritade precis överallt i huset. Under stolar, soffor, på väggar, bakom gardiner, i skåp. 18 år senare hittar vi fortfarande huvudfotingar när vi renoverar.

* Och definitivt om man bortser från när Sofia 5 år gömmer sig och lillebror i en förvaringsbox på färjeterminalen i Kiel precis i samma ögonblick som entrehallen töms på folk. Barnen var spårlöst borta på en sekund. En mycket oroad pappa tvingas springa ombord på färjan mot Sverige och lämna en lika oroad mamma i Tyskland, eftersom ingen av oss vet var barnen är. Sofia hade kul när hon öppnade dörren. Jag var lättad, men galen. Och vi hann med färjan.

* Och så vill jag helst glömma när vakterna ringde från en krog i stan och ville att någon förälder skulle hämta en minderårig dotter som druckit alkohol!


Idag fyller du 23 år. Du får rita hur många huvudfotingar du vill hemma hos dig. Du får klippa sönder din soffa och använda micron hur du vill. Du får dricka öl och klämma in dig i förvaringsboxar världen över utan att jag kan göra något åt det. Men jag är och kommer alltid att förbli din mamma. Och jag kommer alltid att tycka och veta bäst. Grattis på födelsedagen Sofia.


//Mamma


  

 
ANNONS
 
Ingen bild

Tony

5 mars 2010 00:46

Superbästa blogg skriveriet jag nånsin läst. Din mamma är bäst. Massa kramar å grattis!

/Tony

 
Mamsen

Mamsen

5 mars 2010 08:58

Grattis på födelsedagen gumman! Det känns konstigt att inte träffa dig, men vi äter tårta hos lillkusinen och firar dig ändå! Kram!

http://blogg.vk.se/monica-lundqvist-mammablogg

 
Ingen bild

Fridilina

5 mars 2010 10:00

Du är bäst Monica! Gillade särskilt spräckandet av myterna kring förlossningen, ska minnas dem... :) 92 dagar kvar nu plus (eller minus) några dagar till säkerligen.

 
Ingen bild

Mormor

5 mars 2010 11:49

Grattis,Grattis! Jag säger precis som Monica: Det känns konstigt att inte få krama om dej och gratta dej som förr om åren, men vi tar en extra tugga av Olivias tårta och tänker på dej. Vi ses ju till våren. Bosse hälsar och önskar dej en fin födelsedag. Kram/Mormor

 
Ingen bild

pappsen

5 mars 2010 14:18

Grattis Fisen. Fäller en glädjetår, eller kanske en saknandets tår.

 
Anna

Anna

6 mars 2010 11:49

Vilken fantastisk blogg av din mamma :) Den finaste presenten man kan få. Och jävdrar vilket litet busfrö du var även som liten HAHA.

http://blingbling.webblogg.se

 
Ingen bild

Veronica

6 mars 2010 17:08

Roligt att få läsa det ni skriver, det är kärlek och underhållning i ett. Kram på er! Grattis!

 
POOS

POOS

7 mars 2010 19:29

Lätt skönaste jag läst någonsin! :D
Din mamma verkar riktigt chill.
GRATTIS!

http://www.POOS.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia - 10 oktober 2012 20:56

Jag har bestämt mig för att lägga ner det här. Det innebär ju inte någon dramatisk förändring i och för sig, men jag tänkte ändå göra er uppmärksamma på att jag gör slut med bloggen - här och nu. Mitt liv är fullt av uppdateringar i alla fall och här...

Av Sofia - 12 september 2012 21:19


Amsterdam var tamejtusan hundra gånger vackrare än jag föreställt mig. Egentligen har jag bloggat rätt mycket om det redan så jag ids inte riktigt dra hela storyn, men några tidigare opublicerade guldbilder och ett filmklipp kan jag bjucka på! För al...

Av Sofia - 26 augusti 2012 16:39

Crikus tre veckor har passerat och tiden springer förbi som en annan Bolt såhär mot höstkanten.   Sen sist har jag hunnit ta med mig en hel drös 60-talister från kontoret på Iggy Pop. Great success! Jag blev samma vecka varse om att en av 70-t...

Av Sofia - 6 augusti 2012 20:08

             Jag hade tänkt stanna hemma (läs: i norr) typ en och en halv vecka. Det blev en hel vecka till. Man fastnar lätt där. Och jag hade aldrig bytt ut lugnet, korsordslösingen på stugverandan, badtunnebaden, kantarellplockningen, hjo...

Av Sofia - 27 juli 2012 20:43

En  så kallad lucköppning (man kan lära sig många nya ord av Systembolagets tonårsparlör) och Popkryss på TC med min Partykärna och mysigaste Renlund senare. Kvällen slutade med en morgon och Whiskey soda, käk och Othello hemma hos Nils. Efter det ha...

he ä inte lätt när he ä svårt

jag kan twittra också

för exakt nåt år sedan...

sök

följ bloggen

Följ norrlänning i fjollträsk med Blogkeen
Följ norrlänning i fjollträsk med Bloglovin'

fråga mig

12 besvarade frågor

senast

pokiepoke

år efter år efter år

too cool for school

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23
24
25 26 27
28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

hur många?

pipip

lite olika


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se