Direktlänk till inlägg 21 september 2009

vi njuter av drömkrossen

Av Sofia - 21 september 2009 09:38

Hösten är kommen och med den börjar nöjesprogrammen trängas i tablån. Vi trängs också, nedtryckta i TV-sofforna. Det ena programmet är värre än det andra. Förnedrings-TV. Kändisdjungeln ska vi inte ens tala om. Jag har zappat förbi och det räcker gott och väl. Däremot publiksuccén Idol. Kan det räknas in i kategorin? 


De flesta av oss tycker bäst om auditions, som det heter på Idol-språk. Jag känner knappt någon som orkar hänga med i Idol-svängen efter dem. Vi vill ju ändå inte viga varje helig fredagskväll, i jag vet inte hur lång tid, till att kolla på något fjantprogram.


Vad är det då som gör att vi sitter som fastklistrade tisdag-fredag kl. 20.00 i två veckors tid? Vill vi se stjärnor födas? Nej, vi vill vältra oss i skadeglädjen. Vi vill garva åt den stackars killen som kliver in framför en sågande jury och får sin dröm krossad. Vi vill skratta åt dem som tagit sig dit, med en självinsikt som inte finns.


Två av mina kompisar, som sökt Idol, har berättat om en sorts för-jury. Alltså en jury de sökande måste sjunga inför innan de kommer vidare till den riktiga tv-juryn. Där gallras det för kung och fosterland. Efter att ha sett programmet förstår både du och jag att den här för-juryn, som vi tittare egentligen inte bör känna till, väljer ut de absolut bästa och de absolut sämsta.


Varför? Det är bra tv. Klart det är! Vi sitter ju där, som fastklistrade. Fortfarande. Borde vi skämmas? Nja, alla andra gör det ju också. Men någonstans tycker jag ändå att vi bör komma ihåg att det är människor vi pratar om. Riktiga människor. Vissa kommer dit och spexar. De som vill att vi ska skratta åt dem. Det är okej. Men åt de som kommer dit med en dröm då? De som faktiskt tror att de är bra? Självklart ska juryn inte slänga ut guldbiljetter hit och dit, bara för att vara snälla. Men det är skillnad på ett ”nej tack” och ”är du helt döv?” eller ”om jag var du skulle jag gå till min sångpedagog och be om pengarna tillbaka, du suger”.  Juryn fick kritik av tittarna för att de hade varit ”för snälla” förra säsongen. Glöm inte det!


I juryn har vi å ena sidan Lalia Bagge och Andreas Carlsson, de sågande, å andra sidan Anders Bagge, med ett hjärta av guld. Det verkligen lyser i ögonen på honom när han hör någonting bra. Och platsar den sökande inte i musikbranschen, klipper han sällan av henne mitt i en sång och säger just ”du suger”.  Vad vill jag ha sagt med det här då? Jo, rösta in mig i juryn nästa år. Jag och herr Bagge. En perfekt duo. Lagom kunniga, lagom snälla. Och framförallt ärliga, utan att vara elaka. Kanske skulle det bli sämre tv. Men. Jag vill inte krossa drömmar, även om det är roligt att se på.


 
ANNONS
 
Ingen bild

Blingbling

22 september 2009 21:05

Haha, underbart inlägg att läsa när man just suttit en timme framför Idol och druckit coca cola =D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia - 10 oktober 2012 20:56

Jag har bestämt mig för att lägga ner det här. Det innebär ju inte någon dramatisk förändring i och för sig, men jag tänkte ändå göra er uppmärksamma på att jag gör slut med bloggen - här och nu. Mitt liv är fullt av uppdateringar i alla fall och här...

Av Sofia - 12 september 2012 21:19


Amsterdam var tamejtusan hundra gånger vackrare än jag föreställt mig. Egentligen har jag bloggat rätt mycket om det redan så jag ids inte riktigt dra hela storyn, men några tidigare opublicerade guldbilder och ett filmklipp kan jag bjucka på! För al...

Av Sofia - 26 augusti 2012 16:39

Crikus tre veckor har passerat och tiden springer förbi som en annan Bolt såhär mot höstkanten.   Sen sist har jag hunnit ta med mig en hel drös 60-talister från kontoret på Iggy Pop. Great success! Jag blev samma vecka varse om att en av 70-t...

Av Sofia - 6 augusti 2012 20:08

             Jag hade tänkt stanna hemma (läs: i norr) typ en och en halv vecka. Det blev en hel vecka till. Man fastnar lätt där. Och jag hade aldrig bytt ut lugnet, korsordslösingen på stugverandan, badtunnebaden, kantarellplockningen, hjo...

Av Sofia - 27 juli 2012 20:43

En  så kallad lucköppning (man kan lära sig många nya ord av Systembolagets tonårsparlör) och Popkryss på TC med min Partykärna och mysigaste Renlund senare. Kvällen slutade med en morgon och Whiskey soda, käk och Othello hemma hos Nils. Efter det ha...

he ä inte lätt när he ä svårt

jag kan twittra också

för exakt nåt år sedan...

sök

följ bloggen

Följ norrlänning i fjollträsk med Blogkeen
Följ norrlänning i fjollträsk med Bloglovin'

fråga mig

12 besvarade frågor

senast

pokiepoke

år efter år efter år

too cool for school

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

hur många?

pipip

lite olika


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se