Direktlänk till inlägg 11 december 2008

rubrik saknas (jättemycket)

Av Sofia - 11 december 2008 22:10


I tisdags hölls rättegången mot en 24-årig man misstänkt för grov kvinnofridskänkning, i Södertörns tingsrätt.

   – Han drog in mig i sovrummet, tvingade ner mig på golvet och slet sönder min tröja. Sedan kissade han på mig och gick skrattandes därifrån, berättade den 21-åriga exflickvännen i vittnesmålet. 

    Paret träffades våren 2005 och flyttade tillsammans till Huddinge hösten 2006. De ska efter det ha levt ihop under äktenskapsliknande former fram till november 2008, då kvinnan polisanmälde 24-åringen.

    Åtalet innehåller sju punkter. De första sex handlar om händelser innehållande grovt våld och den sista om det psykiska våldet kvinnan ska ha utsatts för under förhållandet. 24-åringen nekar till alla punkter.
     Mannen är häktad och står åtalad för grov kvinnofridskränkning, alternativt grov fridskränkning. För att kunna dömas för kvinnofridskränkning i Sverige är kravet att parterna ingått äktenskap eller omfattats av sambolagen. Kravet uppfylls inte eftersom kvinnan är gift med en annan man.

  - I maj förra året tvingades jag till att gifta mig med min pojkväns kompis för att denne skulle få uppehållstillstånd i Sverige, säger kvinnan.


Hårdare straff

Åklagaren kräver ett skadestånd på 60 000 kronor och ett års fängelse för den misstänkte. Grov kvinnofridskränkning kan egentligen bara ge upp till sex månaders fängelse, men åklagaren menar att det våld som utövats kan liknas vid grov misshandel som kan ge betydligt högre straff. 24-åringen ska vid ett flertal tillfällen ha dunkat flickvännens huvud i golvet, sparkat, slagit och skallat henne.

   – En gång brände han mig med en cigarett för att jag misslyckats med matlagningen, berättar kvinnan.

   Brännmärket efter cigaretten uppmärksammades i rättsläkarens undersökning.

    – Det innebär inte att det är den misstänkte som gjort det, menar försvarsadvokaten.

    Rättsläkaren dokumenterade även ärr på kvinnans handleder och hon medger att hon skurit sig själv.  


Inte vågat anmäla

Polisen har under 2007 besökt parets lägenhet vid tre tillfällen. Det är oklart vem som larmat, men flickan säger att det måste ha varit en granne som hört oljud. Försvarsadvokaten ställer sig frågande till varför kvinnan inte anmält den misstänkte vid något av dessa besök.

   – Jag har inte vågat, säger hon. Han har sagt att han alltid kommer att hitta mig. Därför har jag inte heller vågat lämna honom.

    Vittnen har sett blåmärken på kvinnans överarmar. 24-åringen medger att han många gånger har tagit tag i henne och hållit fast henne för att lugna ner henne.

    - Hon har alltid varit mobbad i skolan och ibland flippar hon ur, jag ville bara lugna henne, säger han.

   24-åringen är känd av polisen sen förut. Kvinnan har tidigare polisanmält en annan expojkvän för misshandel, men förundersökningen lades ner.

   Det finns inga vittnen till våldet och rättsläkarens undersökning utesluter inte att det kan vara någon annan som åsamkat kvinnan skadorna. Ord står mot ord. Domen meddelas den 18 december.

 
 
Anneli

Anneli

11 december 2008 22:39

Vad sägs om "Ord mot ord" eller "Ord står mot ord" som rubrik?
Spännande iaf, hoppas du skriver här hur domen blev.

http://anneli1983.blogspot.com

 
Ingen bild

Bea

11 december 2008 23:36

Hur går litteraturuppgiften? Bra och intressant text!

 
Anders

Anders

11 december 2008 23:36

Ska vara "gick skrattande därifrån" i ingressen. Skrattandes är talspråk.

Tror också att du nån gång till ska påminna om att kvinnanas citat kommer från vittnesmålet, typ "berättar kvinnan i rätten". Nu står det bara i ingressen, och det är lätt att få intrycket att du har intervjuat henne.

Rubriker är svårt. "Tvingades gifta sig med pojkvännens kompis" vore väl intressant, men dom har ju inte fallit.

Usch vad överjävligt det verkar förresten!

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Bea

12 december 2008 00:26

Sugigt! Näe jag orkade bara inte. Vad består resten av då? Skönt då kanske du kan ta det lugnt imorgon eller nått. Om du är klar menar jag ;D haha

 
Morris

Morris

12 december 2008 01:25

Bra text. Vilken hemsk människa alltså. Usch. Han borde avgjort låsas in.

http://twoweeksaway.blogg.se

 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

12 december 2008 06:18

Åtal för grov kvinnofridskränkning, tycker jag säger allt. Bra skrivet, fängslande och med flyt så att jag inte automatiskt började korrekturläsa, vilket jag annars lätt gör. Fy fan förresten för den verklighet som ligger bakom historien!

http://barasaras.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ann-Christin

12 december 2008 10:17

Jag läste det som att det misstänkta brottet ska ha ägt rum i rättssalen. Hur blir det med syftningen där? Jag skulle vilja lägga till ",enligt åtalet," där du skriver "24-åringen ska ..."

 
Klara

Klara

12 december 2008 12:06

Tänkte precis skriva "Ord mot ord" men ser att någon annan hann före :)

http://klife.blogg.se

 
Ingen bild

Sofia själv

12 december 2008 12:15

Tack så hemskt mycket för alla matnyttiga tips! Ska lägga ut skoltexterna här fler gånger tror jag bestämt!

 
Artemis

Artemis

12 december 2008 12:25

Jag tycker det är så jäkla underligt att människor väljer att göra ont när de lika gärna kan göra gott. Kommer aldrig att begripa mej på den delen av mänskligheten.
Vad pluggar du egentligen?

http://www.ansvar.bloggagratis.se

 
Ingen bild

isa

12 december 2008 16:48

i ingressen ska det vara kvinnofridskränkning och inte kvinnofridskäkning.

att han är känd av polisen sen förr talar ju för kvinnan, men att hon anmält en annan ex-pojkvän där förundersökningen lades ner talar emot... svårt!

Bra Fisen, du växer! :D

 
Ingen bild

Sofia själv

12 december 2008 17:12

Helt otroligt. Två kurskamrater och mamma (som är journalist) har responsas på texten, men bara min 14-åriga lillasyster upptäckte det där lilla stavningsfelet.

I första upplagan hade jag för övrigt skrivit fridskräkning :D

 
Ingen bild

Mamsen

13 december 2008 19:50

Jag kan trösta dig med att när du börjar jobba så kan man inte lägga in en text i redigeringssystemet utan att den är rättstavad av maskin. Och det verkar onekligen som de programmen är mer skärpta än word, som uppenbarligen har både kvinnofirdskräkning och fridkänkning i sin ordlista som korrekta uttryck. Skriv och klaga!:P

 
Ingen bild

Hasse

14 december 2008 18:17

Usch vilkahemska människor det finns

 
Ingen bild

Hanna

14 december 2008 20:37

Sådana här brott ger mig magont. Och att förövaren är den person som kvinnan egentligen ska kunna känna sig som allra tryggast med. Och det är så vidrigt och typiskt med den psykiska misshandeln och rädslan för att "han kommer att hitta mig.."
Ett väldigt bra referat tycker jag. Däremot tror jag att du behöver säga mer än Ord mot ord i rubriken. Typ Ord mot ord om kvinnomisshandel i rätten. Eller nja det var inte så snyggt kanske men.. Men något som berättar om vad saken gäller.. :)

 
Ingen bild

Sofia själv

14 december 2008 20:45

Till sist blev det "Ord står mot ord i kvinnofridsmål" som rubrik.

Nu är det inlämnat och klart. Bara att hoppas på det bästa vid genomgången. Och sen ska det bli spännande att se vad domen blir.

 
Hanna

Hanna

14 december 2008 21:10

Bra rubrik.. den gillar jag.. :)tror det kommer att gå bra på genomgången.
Bajs för 3 också då.. Då har jag ingenting att hota med då jag ringer imorgon heller.. Men det kan inte vara så att man ska måsta stå ut med ett så nyckfullt Internet?!

http://HannaJL.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia - 10 oktober 2012 20:56

Jag har bestämt mig för att lägga ner det här. Det innebär ju inte någon dramatisk förändring i och för sig, men jag tänkte ändå göra er uppmärksamma på att jag gör slut med bloggen - här och nu. Mitt liv är fullt av uppdateringar i alla fall och här...

Av Sofia - 12 september 2012 21:19


Amsterdam var tamejtusan hundra gånger vackrare än jag föreställt mig. Egentligen har jag bloggat rätt mycket om det redan så jag ids inte riktigt dra hela storyn, men några tidigare opublicerade guldbilder och ett filmklipp kan jag bjucka på! För al...

Av Sofia - 26 augusti 2012 16:39

Crikus tre veckor har passerat och tiden springer förbi som en annan Bolt såhär mot höstkanten.   Sen sist har jag hunnit ta med mig en hel drös 60-talister från kontoret på Iggy Pop. Great success! Jag blev samma vecka varse om att en av 70-t...

Av Sofia - 6 augusti 2012 20:08

             Jag hade tänkt stanna hemma (läs: i norr) typ en och en halv vecka. Det blev en hel vecka till. Man fastnar lätt där. Och jag hade aldrig bytt ut lugnet, korsordslösingen på stugverandan, badtunnebaden, kantarellplockningen, hjo...

Av Sofia - 27 juli 2012 20:43

En  så kallad lucköppning (man kan lära sig många nya ord av Systembolagets tonårsparlör) och Popkryss på TC med min Partykärna och mysigaste Renlund senare. Kvällen slutade med en morgon och Whiskey soda, käk och Othello hemma hos Nils. Efter det ha...

he ä inte lätt när he ä svårt

jag kan twittra också

för exakt nåt år sedan...

sök

fråga mig

12 besvarade frågor

senast

pokiepoke

år efter år efter år

too cool for school

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

hur många?

pipip

lite olika


Ovido - Quiz & Flashcards